WellDental fogászat - Dorog

+3630/217-0-217
2510 Dorog, Hősök tere 11.

Gyermekfogászat

  • Tej- és maradandó fogak ellátása
  • Előkészítés fogszabályzó kezeléshez
  • Prevenció: szájhigiénés oktatás gyakorlattal
  • Kismama szűrés, gondozás, ellátás

A gyermekfogászat a gyermekek fog- és szájbetegségeivel, illetve azoknak a megelőzésével foglalkozó tudomány. A gyermekfogászati kezelések a gyermek egész életére meghatározzák a dentális egészséghez, fogászati kezelésekhez való viszonyát.

A tejfogak fontos szerepet töltenek be a harapás, rágás és a beszédhangok helyes képzésének kialakulásában. Ezen kívül helyfenntartó szerepük van a maradó fogak számára.

Gyermekkori fogászati prevenció

A fogászati ellátásban hatalmas szerep jut a fogászati problémák megelőzésnek, azaz a prevenciónak. A preventív fogászat célja a szájüreg és a fogazat egészségének megőrzése és a betegségek megelőzése.

A kisgyermekek fogai eredendően egészségesek. Fontos szülői feladat az helyes fogmosási szokások kialakítása, egészséges étrend, valamint az ,hogy gyermekeiket évente 2 alkalommal, már igen fiatalon, 2-3 éves korukban elvigyék a fogorvoshoz kontroll vizsgálatra. A vizsgálat célja a fogak állapotának ellenőrzése, az szükséges beavatkozások mielőbbi elvégzése , valamint tanácsokat kaphatnak a helyes fog- és szájápolási kultúra elsajátításához.

Tejfogak kezeléséről

Amikor a tejfog felületén még csak apró a szuvasodás, akkor elegendő elcsiszolni a fogat, majd ecsetelni azt.

A tejfogak tömésénél az eljárás során a szuvas részt eltávolítjuk , majd behelyezzük a tömőanyagot az így kialakult üregbe. A tömés során a tejfogba egy speciális tömőanyag kerül, melynek nagy előnye, hogy „fluoridraktárként” szolgál, így védve a tejfogat a fogváltás bekövetkeztéig.

Ha tejfogakon a szuvasodás nagyon mély, a fog elhalt vagy gyulladásban van, a fog megnyitására, vagy foghúzásra lehet szükség. A tejfogak általában egy mozdulattal eltávolíthatók, mivel csak az íny tartja őket a helyükön.

Barázdazárás

A fogászati barázdazárás egy egyszerű, gyors, esztétikus és fájdalommentes technika, mellyel a rágófogak rágófelszíni szuvasodásai megelőzhetőek. A rágófelszíni barázdák lezárásával az ételmaradék nem tud a felszíni barázdákba tapadni, így ezen a felületen a fogszuvasodás nehezebben indul el.

A kezelés 6 és 18 éves kor között alkalmazható. Az eljárással részben megelőzhető, illetve nagyban csökkenthető a gyermekkori fogszuvasodás gyakorisága.